Grafstenen en ornamenten reinigen en onderhouden <- terug

Grafstenen hebben een bijzondere emotionele waarde voor nabestaanden. Het hoort bij de laatste rustplaats van een dierbare en dat is vaak de enige plek waar nabestaanden nog een beetje bij de overledene kunnen zijn. Het is dan ook belangrijk dat grafstenen, maar ook bijvoorbeeld de geplaatste ornamenten op een graf, gereinigd kunnen worden zonder dat ze beschadigen.
Op een begraafplaats zijn over het algemeen veel donkere, vochtige plekken waar de zon maar met moeite af en toe bij komt. Groene aanslag, zoals algen en mossen, komt op deze locatie dan ook veelvuldig voor. Niet alleen op grafstenen, maar ook op ornamenten, monumenten, beelden en uiteraard op de looppaden.

Het lijkt soms een ondoenlijke taak, grafstenen reinigen die niet onderhouden zijn. Mos en algen hebben zich meester gemaakt van de grafzerk, hier en daar is flinke roestvorming zichtbaar en ook aan kalkaanslag heeft de steen niet kunnen ontkomen.
Wij maken gebruik van een product dat een dergelijk verweerde grafsteen snel, effectief en veilig schoonmaakt. Dit krachtige reinigingsmiddel is milieuvriendelijk, 100% biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor uw eventuele beplanting.

Grafstenen zijn vaak van grote emotionele waarde voor de nabestaanden. Het is dan ook belangrijk, dat de zerk in goede staat blijft en de inscriptie(s) duidelijk leesbaar. Het is geen overbodige luxe een grafsteen goed te conserveren, zodat het bestand is tegen allerlei negatieve (weer)invloeden van buitenaf.